E drejta e qytetarëve të BE-së

E drejta e qytetarëve të BE-sëTë drejtat e qytetarëve të Bashkimit, para së gjithash, kanë të bëjnë me të drejtën e votës dhe mundësinë e kandidimit për zgjedhje në Parlamentin Evropian dhe zgjedhjet lokale në vendin e qëndrimit. Qytetarët e BE-së kanë të drejtën e lëvizjes së lirë dhe qëndrimit në Bashkimin Evropian. Gjithashtu, ata kanë të drejtën e mbrojtjes diplomatike dhe konsullore nga çdo vend-anëtar i BE-së. 
Harmonizimi me këto kërkesa të së drejtës së BE-së, zakonisht bëhet në fazën përfundimtare të procesit të anëtarësimit. 
 
Nga Rrjeti 23
  • RAPORTI NË HIJE PËR KAPITULLIN 23: për periudhën kohore nga muaji maj i vitit 2016 deri në janar të vitit 2018
Shiko të gjithë dokumentet