Сите активности

Категории

Одредувањето казна под законската граница за ,,Tешки дела против безбедноста на луѓето и имотот во сообраќајот“ не ги остварува целите и влијае негативно на довербата нво судството

Реакција на Блупринт групата за реформи во правосудството за изречената санкција на обвинетиот Зоран Милески – Кичеец за стореното кривично дело „Тешки дела против безбедноста на луѓето и имотот во сообраќајот“

Прочитај повеќе

Дијалог за политики: Северна Македонија има повеќе судии од европскиот просек, но нашите судии имаат и повеќе предмети за решавање

Заклучоци од дијалог за политики „Имплементација на Стратегијата за реформа на правосудниот сектор 2017–2022 година – До каде сме и што понатаму?“ организиран од Институтот за европска политика – ЕПИ.

Прочитај повеќе

Дигитализацијата ќе обезбеди побрз пристап до правда и поголема транспарентност на судството

Заклучоци од серијата на настани „Дигитално судство – нова ера на реформите на македонскиот правосуден систем“, кои Институтот за европска политика (ЕПИ) ги одржува заедно со Министерството за правда, Судскиот совет и Советот за координирање на информатичко-комуникациската технологија во правосудните органи.

Прочитај повеќе

Хрватските искуства за реформите во правосудството тема на студиската посета организирана од ЕПИ

Претставници од македонските институции и организации кои работат во делот на правосудството разменија искуства и препораки во овие области со нивните колеги од Хрватска. Виртуелната студиска посета беше организирана од Институтот за европска политика (ЕПИ) во рамките на проектот „Партнерство Јустиција: Враќање на довербата на граѓаните“.

Прочитај повеќе

Со виртуелна студиска посета ЕПИ ги поврза македонските и бугарските правници за размена на искуства и предизвици за реформите во правосудството

Судии, правници, претставници од невладиниот сектор и претставници од Министерството за правда во периодот од 14 до 16 јуни одржаа виртуелни состаноци со нивни колеги од Бугарија со цел размена на искуства и препораки за реформите во правосудниот сектор. Состаноците беа организирани од Институтот за европска политика (ЕПИ).

Прочитај повеќе